Виставка художника з ТНПУ отримала визнання в Барселоні

Важливою подією в популяризації українського мистецтва за кордоном стало відкриття 3 липня 2024 в Іспанському місті Барселона персональної  благодійної виставки «Метаморфози» художника з Тернополя Михайла Петровича Кузіва.  

Український художник-постмодерніст Михайло Кузів, заслужений діяч мистецтв України, професор кафедри образотворчого мистецтва, дизайну та методики їх навчання Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка на огляд представив понад 20 робіт.  
   
Михайло КУЗІВ. «Святкові барви», полотно, олія. 8060 см. 2019р
Михайло КУЗІВ. «Святкові барви», полотно, олія. 2019р. 

Значну частину полотен виконано у властивий для художника манері «абстрореалізм», у яких на високому філософському, енергетичному, технічному рівні подано синтез абстракції та реалізму. Чисельні творчі пошуки автора вилилися у новий напрямок у мистецтві, який автор назвав «регенеративізм», який відображає регенерацію та відродження життя (картини «Життя», «Міраж»). Потужна гра кольору, глибинний зв’язок людини та космічної матерії символізують основи творення життя та безкінечні еволюційні метаморфози.  
   
Михайло КУЗІВ. «Несподівані метаморфози», полотно, олія. 8050 см. 2019р.
Михайло КУЗІВ. «Несподівані метаморфози», полотно, олія. 2019р. 

Художня виставка викликала значний інтерес серед поціновувачів мистецтва, дипломатів, медійників, представників еліти Барселони. Зі вступним словом виступив консул Генерального консульства України в Барселоні Віталій Цимбалюк, співорганізаторка виставки асоціації «Джерело» Ірина Дендюк та представник компанії «Цюрих».  


Михайло КУЗІВ. «Міраж», полотно, олія. 8354,5 см. 2019р
Михайло КУЗІВ. «Міраж», полотно, олія. 2019р

Загальновідомо, що Барселона є одним з наймодерновіших міст Європи, у якому мало кого можна здивувати новими художніми тенденціями. Однак роботи Кузіва викликали значний резонанс у широкого кола глядачів. Непересічні роботи автора поєднали елементи українського та іспанського мистецтва. Художник зміг створити унікальні полотна, що відображають синтез культурних традицій обох країн і це стало предметом чисельних дискусій.Виставка планувалася ще до повномасштабного вторгнення, але тепер її звучання є важливим проявом орієнтації на культурну інтеграцію і європейські цінності.


Михайло КУЗІВ. «Гра», полотно, олія. 72,563 см. 2019р.
Михайло КУЗІВ. «Гра», полотно, олія. 2019р. 

Відвідувачі відзначили, що у творчості художника відчуваються вібрації глибин душі та чуттєвість, що містять своє вираженість у багатошарових композиціях, де поєднуються елементи абстракції та реалістичні деталі. Його мистецтво пронизане темами відновлення та трансформації, що надає роботам особливої актуальності в контексті сучасних соціальних та екологічних проблем. 
   
Михайло КУЗІВ. «Викрадення Європи», полотно, олія. 50,580,5 см. 2019р.
Михайло КУЗІВ. «Викрадення Європи», полотно, олія. 2019р. 

Позитивні враження гостей і чисельні схвальні відгуки про виставку були підтверджені високим рівнем продажів, що свідчить про значний інтерес і визнання з боку поціновувачів мистецтва. Кошти, отримані від продажу робіт, будуть передані Миколаївській обласній дитячій лікарні. 

Культурний діалог між Україною та Іспанією набув нового виміру завдяки виставці-продажу картин, яка об’єднала мистецтво обох країн. Захід сприяв взаємному збагаченню культурного досвіду і став не лише комерційною акцією, але й важливим кроком у зміцненні міжкультурних зв’язків. Високий інтерес і позитивні відгуки підкреслюють успішність ініціативи, спрямованої на популяризацію українського мистецтва у Європі. 

Захід організовано компанією “Цюрих” за підтримки української асоціації в Барселоні «Джерело».


Доцент кафедри образотворчого мистецтва, 

дизайну та методики їх навчання ТНПУ ім.В.Гнатюка

Світлана ВОЛЬСЬКА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *